Romania libera: Domnule secretar general, ati ales sa tineti aceasta reuniune la varf, cea mai mare din istoria NATO, in Romania, intr-o tara in care opinia publica nu mai este atat de atlantofila cum era in trecut, ba chiar dimpotriva: incepand din momentul in care s-a anuntat ca summitul va avea loc la Bucuresti, populatia a inceput sa vada evenimentul si in alti termeni decat cei de prestigiu politic. S-a aflat ca organizarea summitului va costa Romania o suma enorma, peste 25 de milioane de euro, cand majoritatea populatiei castiga sub 300 de euro pe luna. Nu ia NATO niciodata in socoteala opinia publica din tara gazda a intalnirilor?
Jaap de Hoop Scheffer: NATO decide prin consens unde au loc reuniunile. A fost o propunere prezentata de Romania sefilor de stat si de guvern din Alianta, iar acestia au fost fericiti sa onoreze oferta. Asa e procedura. In democratii cum sunt tara dumneavoastra sau a mea, ori in toate cele 26 de tari din NATO, decizia asupra acestei chestiuni le revine guvernelor si parlamentelor.
Eu nu pot sa fac comentarii despre opinia publica. In multe tari mai vechi din NATO opinia publica este si mai putin favorabila Aliantei, asa ca eu nu pot folosi pentru asta nici un fel de unitate de masura. Ceea ce conteaza este ce decide un guvern si daca acea decizie este sprijinita sau nu de parlament. Asa functioneaza democratiile. Nu pot eu sa ma pronunt si sa spun ca in tara A avem atata sprijin public, iar in tara B atata.
Romania libera: Unul dintre candidatii care spera sa fie primiti in NATO la summitul de la Bucuresti, Croatia, cunoaste acum, la randul sau, o schimbare in opinia publica. A fost lansata o campanie prin care se cauta organizarea unui referendum prin care populatia sa decida daca doreste sau nu sa intre in NATO. Aproba Alianta un asemenea referendum?
— NATO nu are nici un fel de opinie