Contributia anuala a tarilor membre la bugetul UE (circa 1% din Produsul National Brut), nu se va modifica semnificativ in urmatorii 15 ani, dar destinatia banilor europeni va fi regandita ca o consecinta a noului val de aderare din 2004, a unei eventuale
Discutile pe marginea contributiei statelor membre la bugetul Uniunii si mai ales modul in care sunt impartiti banii au generat intotdeauna scandal la Bruxelles, motiv pentru care Comisia Europeana tatoneaza cu multa vreme inainte pozitiile ce vor fi exprimate. De exemplu, inca de prin 2000, Comisia facea calcule in privinta banilor pe care ii va primi Romania dupa aderare, o aderare al carei orizont era inca neclar.
Comisia si Parlamentul European au aprobat de principiu in 2005 ca Romania sa primeasca intre 2007 si 2013 aproximativ 30 mld. euro, din totalul de 864,4 mld. euro cat reprezinta intregul buget pentru acelasi exercitiu financiar. Insa in primul an dupa aderare, Romania a contribuit la bugetul european cu aproximativ un miliard de euro.
Se va schimba ceva dupa actualul exercitiu bugetar? "Nu cred ca este posibila o schimbare in ceea ce priveste contributia anuala la bugetul european, pentru ca nu exista vointa politica la nivelul statelor membre", a spus Johan Ureel, sef de unitate in cadrul Directiei Bugetare a Uniunii Europene, intr-un interviu pentru ZF.
Romania este una dintre tarile care pledeaza pentru mentinerea actualei cote de contributie la bugetul european si pentru mentinerea fondurilor pentru agricultura si a fondurilor de coeziune, potrivit ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian.In primul an dupa aderare, Romania a contribuit la bugetul european cu aproximativ 1 miliard de euro.
Guvernul roman urmeaza sa aprobe pana la jumatatea lunii aprilie propunerea oficiala a Romaniei pentru reformarea bugetului european, urrmand ca aceasta s