Preturile mari si problemele economiei americane au facut ca investitorii si consumatorii europeni sa devina mai pesimisti cu privire la viitorul zonei euro.
Inflatia din statele europene care au adoptat moneda unica a accelerat in martie pana la 3,5%, cresterea fiind cea mai rapida din ultimii 16 ani, scrie Bloomberg.
Ritmul cu care a crescut inflatia din zona euro a depasit estimarile a 36 de economisti care prevedeau o crestere de 3,3%, in timp ce un alt raport a aratat ca increderea consumatorilor si investitorilor a scazut mult mai mult decat se asteptau analistii.
Cresterea preturilor la produsele alimentare si energie a dus la un avans puternic al inflatiei din zona euro, conducand la reducerea puterii de cumparare a populatiei si la cresterea costurilor pentru companii.
Erkki Liikanen, membru in consiliul executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca asteptarile legate de inflatie "s-au agravat", iar perspectiva de crestere economica "a devenit mai slaba". Declaratiile facute de Liikanen insumeaza dilema cu care se confrunta Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, care momentan refuza sa reduca ratele dobanzii de referinta, in ciuda cresterii inflatiei.
"Pozitia foarte ferma a Bancii Centrale Europene are in continuare sustinere, dar sa ne asteptam ca incetinirea economiei sa fie moderata si de scurta durata pare o viziune prea optimista pentru noi. Cresterea economica a Europei a ajuns sub asteptari", a declarat Aurelio Maccario, economist la UniCredit MIB din Milano.
Increderea consumatorilor si a investitorilor europeni a scazut pana la 99,6 puncte in martie, in scadere fata de 100,2 puncte in luna februarie din cauza industriei constructiilor, conform unui raport al Comisiei Europene. De asemenea, increderea investitorilor din sectorul de constructii din Germania, Spania, Irlanda si