Cazul judecătoarei Cristina Ilina, care a câştigat în instanţă despăgubiri pentru că a fost nevoită să lucreze în concediul postnatal, constituie un precedent pentru numeroase mămici. Procesul nu costă nimic şi durează doar câteva luni.
Urmând exemplul judecătoarei Cristina Ilina - care a câştigat în instanţă daune de 10.000 de lei pentru că a fost nevoită să lucreze în concediul postnatal - multe mămici din toată ţara sunt hotărâte deja să acţioneze statul în judecată.
„Sunt conştientă că am creat un precedent, dar nu vreau ca lucrurile să se oprească aici. Îmi doresc ca autorităţile să modifice legea, astfel încât toate femeile care muncesc în România să-şi poată creşte copiii la fel ca în ţările civilizate“, ne-a declarat, ieri, magistratul.
Demersurile sale dau, se pare, rezultate. Oficialii Ministerului Muncii au anunţat că vor analiza cazul mamelor care au salarii mai mari decât indemnizaţia pentru creşterea copilului (600 de lei/lună) şi sunt nevoite să se întoarcă la muncă mai repede decât prevede perioada concediului postnatal (doi ani), pentru a-şi permite să-şi crească micuţii.
„Nu am făcut astapentru magistraţi!“
Magistratul Cristina Ilina pare o femeie hotărâtă să facă dreptate tuturor mămicilor din România. „Ştiu că au fost voci care au «cârcotit» pe seama faptului că sunt judecător. În cele câteva luni petrecute acasă, cu fetiţa mea, am consultat legislaţia pentru că mi s-a părut nedrept. Nu am făcut-o pentru magistraţi, ci pentru toate mămicile din ţara asta“, a spus Ilina. Magistratul a explicat apoi că un astfel de proces este la-ndemâna oricărei femei, deoarece nu este complicat şi nu presupune cheltuieli.
„Am invocat în instanţă o hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care a declarat discriminatorie indemnizaţia de mamă şi a recomandat Minister