Odata ce am enuntat acest truism pur romanesc, trebuie sa particularizam si sa dam suma exacta: 23 de milioane de euro. Atit ii cere Comisia Europeana inapoi Romaniei, bani cheltuiti prost pe proiecte finantate de UE. Proiectele la care a explodat mamaliga sint incepute in 2004 si fac parte din programul national Phare 2002. De terminat s-au terminat, numai ca s-a ales praful de ele. Comisia Europeana a scris negru pe alb ce anume nu i-a convenit in derularea proiectelor: intirzieri majore in executie, neatingerea obiectivelor, alunecarea pe linga rezultatele dorite, investigatii pornite de catre DNLAF (Directia Nationala de Lupta Antifrauda) ori DNA (Directia Nationala Anticoruptie).
Sistemele de alimentare cu apa au cedat in fata turcilor
Pe locul fruntas ii gasim pe turcii de la JV Empedos Eser. Firma asta de renume turcesc ar fi trebuit sa duca la bun sfirsit trei proiecte cu finantare europeana si romaneasca. Valoarea totala a proiectelor este de 20 de milioane de euro. Comisia Europeana a cerut de la turci suma pe care a dat-o, adica vreo sapte milioane de euro. Primul proiect facut de-aiurea a fost Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa din judetul Botosani. Proiectul a fost atribuit celor de la Empedos in iunie 2004.
Rezultatele, in iunie 2005, erau in urma de tot: „Proiect in faza de implementare, realizare fizica 2,80 la suta“ (informatiile sint dintr-o nota a directiei de monitorizare a fostului Minister al Integrarii Europene). Pina acum nu s-a mai intimplat mare lucru cu lucrarea respectiva, asa ca nu e de mirare ca cei de la Comisia Europeana s-au zbirlit in 2008 si au zis ca vor banii back.
La urmatorul proiect, turcii s-au intrecut pe ei insisi. Astfel, la un an de la inceperea proiectului similar celui din Botosani si care s-a petrecut in Alba, si-au luat-o rau de tot in canalizare. La un an de cind incep