CAMPANIA ZIARULUI "ROMÂNIA LIBERA"
Vestigiile fundamentale ale arheologiei romanesti sunt ignorate de autoritati. Cel mai adesea, pretextul delasarii este lipsa fondurilor. Atunci cand se aloca ceva bani, acestia capata rapid alte destinatii. Ca urmare, zidurile cetatilor medievale se prabusesc, ruinele castrelor romane sunt transformate in gropi de gunoi, printre pietrele fortificatiilor dacice pasc turme de oi, iar in sanctuarele strabunilor cautatorii de comori isi fac de cap. "Romania libera" continua seria de reportaje-radiografii ale principalelor situri istorice de pe teritoriul tarii.
Dezvoltare
» Turism
In ultimii ani, cele doua sate ale comunei, Rimetea si Coltesti, au devenit un centru important al agroturismului. Mai mult de 50 de pensiuni functioneaza aici, turistii fiind in majoritate din Ungaria. Printre destinatiile favorite ale turistilor se afla si Cetatea Coltesti. Dezvoltarea zonei este blocata de calitatea foarte proasta a drumului judetean de acces. Consiliul Judetean Alba a reusit totusi sa obtina o finantare UE de peste doua milioane de euro, bani ce vor fi alocati pentru repararea celor 20 de km de drum.
» Cetatea Coltesti sau Cetatea Trascaului reprezinta una dintre cele mai spectaculoase fortarete pastrate in Romania. Veche de aproape 750 de ani, cetatea reprezinta unul dintre punctele de atractie pentru turistii care parcurg traseul Vaii Aiudului, spre Rimetea si Buru. Din pacate, la fel ca si in cazul altor edificii istorice importante, si cetatea din Coltesti a fost trecuta pe "lista uitarii" si nu a beneficiat de nici un proiect de reabilitare.
fortareata construita in varful unei stanci nu apare in trasele turistice oficiale, fiind vizitata doar de grupuri razlete de turisti, in majoritate de nationalitate maghiara, care ajung in Trascau pentru a vizita localitatea Rimetea.
C