Discopatia vertebrala lombara se caracterizeaza prin durere localizata in regiunea lombara si afecteaza, in medie, intre 70% si 80% din adultii activi. Studiile actuale subliniaza faptul ca discopatia vertebrala se regaseste la persoane din ce in ce mai tinere.
Coloana vertebrala este alcatuita dintr-o insiruire de vertebre si discuri intervertebrale. Discurile sunt formate din tesut conjunctiv, adica dintr-un cartilaj, cu rolul de a permite miscarea si de a amortiza socurile mecanice. Aceste socuri pot avea loc cu prilejul caderilor in picioare de la inaltime, al sariturilor, ridicarii si purtarii unor greutati, al miscarilor de aplecare si torsiune efectuate la nivelul trunchiului, precum cele din momentul ridicarii greutatilor, al franarilor bruste sau la practicarea activitatilor sportive intr-o maniera neadecvata.
"La randul sau, discul este inconjurat de un inel fibros, care se poate rupe. Toate discurile inconjurate de inelul fibros propriu, precum si vertebrele de deasupra si de dedesubt sunt consolidate de ligamente si muschi paravertebrali. Daca exista un joc anormal al discurilor sau al vertebrelor intre ele, are loc lovirea ligamentului care le consolideaza, iar durerea lombara ce apare se mai numeste si lombalgie, putand evolua spre criza de lumbago, fiind insotita de un blocaj al zonei prin contractura musculaturii paravertebrale. Se vorbeste despre discopatia aflata in faza nechirurgicala", ne-a explicat dna doctor in stiinte medicale Georgiana Ozana Tache, sef sectie Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, sef lucrari UMF "Carol Davila" Bucuresti si medic primar recuperare medicala la centrul "Medical Care".
Socurile sau loviturile, mentinerea timp indelungat a unor posturi sau pozitii neadecvate, precum statul pe scaun la birou, in fata calculatorului, statul in picioare (ortostatismul prelungit), ridicarea si purtarea d