1 aprilie 2007. Deşi era ziua păcălelilor, ceea ce avea să urmeze nu a fost deloc o farsă. În urmă cu exact un an, premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa eliminarea Partidului Democrat de la guvernare. Prin restructurare, Executivul rămânea în formula PNL-UDMR. În luna ianuarie 2007, de la Guvern venea un prim semnal a ceea ce urma să se întâmple. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu Democratul Sebastian Bodu, preşedinte cu rang de secretar de stat al ANAF, a fost eliberat din funcţie de premierul Tăriceanu, deoarece într-un interviu, acesta critica taxa de primă înmatriculare.
În aceeaşi lună, Partidul Democrat anunţa că va candida singur, pe liste separate, la alegerile pentru Parlamentul European. La nici două săptămâni, premierul convoacă Guvernul în şedinţă, ca să amâne data alegerilor europene. Executivul emite o ordonanţă pe această temă pe care democraţii refuză să o semneze. Ordonanţa este trimisă la Monitorul Oficial fără semnătura ministrului de Interne, Vasile Blaga, şi a celui de Justiţie, Monica Macovei.
După alte două săptămâni, premierul anunţă eliminarea PD de la guvernare şi formarea unui nou cabinet, numai cu PNL şi UDMR. Noul Executiv este validat de Parlament la două zile de la anunţ, cu o largă majoritate.
Cabinetul Tăriceanu II
În noua formulă de guvern, Ministerul Transportului îi este luat lui Radu Berceanu şi atribuit vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban. Ministerul Educaţiei şi Cercetării i-a revenit lui Cristian Adomniţei, în timp ce pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost nominalizat Cristian David.Senatorul PNL Paul Pacuraru a fost promovat ca ministru al Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, iar secretarul general al PNL, Decebal Traian Remeş, a fost desemnat să conducă Ministerul Agriculturii.
De asemenea, vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu l-a înlocui