EVZ a radiografiat, alături de psihologi, principalele tipologii ale oamenilor care intră în contact cu câinii vagabonzi din oraşe. Sursa: EVZ
Că vrem sau nu, cu toţii trăim printre câinii vagabonzi. Şi nu doar printre ei, ci şi printre oameni cu reacţii dintre cele mai diferite în privinţa „comunitarilor“. EVZ le-a solicitat unor psihologi să ne schiţeze câteva categorii de cetăţeni, în funcţie de raportarea lor la maidanezi.
Aşa au apărut personajele rândurilor de mai jos: „Milosul“, „Fricosul“, „Nervosul“ şi „Indiferentul“.
Ele există şi în realitate. Le întâlnim pe străzi, printre blocuri, în supermarketuri, în şcoli. Noi înşine alunecăm, treptat, într-una dintre categorii, fără să ne mai întrebăm de ce.
Mila, sentiment autoadresat
Elena Georgescu este psiholog şi - o dată pe săptămână, alături de soţul Adrian - editorialist la „Evenimentul zilei“. „Milosului“ - personajul care îi înconjoară pe maidanezi cu dragoste, fiind sensibil la toate nevoile acestuia-, Elena îi pune un diagnostic nemilos: „infantilitate“. Nu v-a interesat niciodată mecanismul milei? Cum ajung oamenii să se regăsească în animale, cum ajung animalele să le suplinească nevoia de afecţiune?
Elena Georgescu ştie: „Mila e un sentiment autoadresat. Oamenii aceştia găsesc în contextul câinelui ceva din propria lor viaţă. De pildă, Brigitte Bardot are grijă de toţi câinii lumii pentru că ea însăşi se simte foarte singură şi se regăseşte în singurătatea lor. Acelaşi mecanism funcţionează şi în cazul cerşetorilor. Cei care le dau bani nu sunt bogaţii, ci tot cei săraci, care n-au ce mânca. Ei, de fapt, îşi tratează un aspect al vieţii lor care îi face să sufere“.
„Nervosului“, Elena îi atribuie o agresivitate generală: „Sunt persoane care ar lovi pe oricine sau persoane care au manifestat o agresivitate care