SALATE
Scordolea (salata) de nuci
Ingrediente: 200 g miez de nuca, 4 catei de usturoi, 4 chifle sau 2 franzelute albe, 100 g untdelemn, 1/2 lamaie, sare.
Mod de preparare: Se piseaza (nu se macina) nucile bine intr-un mojar, apoi se pun pe o farfurie. Se curata usturoiul si se da pe razatoarea cea mica sau se piseaza si el tot in mojar. Miezul chiflelor se inmoaie in apa, se stoarce in mana, se sfarama si se freaca intr-un castron, impreuna cu usturoiul si untdelemnul, turnat ca la maioneza, putin cate putin. Dupa ce s-a terminat tot untdelemnul, se subtiaza compozitia cu zeama de lamaie, se adauga nucile pisate, se amesteca totul, se freaca din nou cu lingura de lemn pana se obtine o pasta, asemenea unei alifii. Se gusta de sare si de lamaie, apoi se aseaza pe o farfurie. Se serveste pe paine (prajita e si mai buna) sau alaturi de cartofi fierti in coaja si apoi curatati.
Salata de cartofi calugareasca
Ingrediente: 8 cartofi, 4 linguri de boabe de fasole fierte, 2 cepe mari de apa, 4 linguri de untdelemn, 2 linguri otet, 1 lingura de tarhon tocat, sare.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa sarata clocotita si, cand sunt gata, se curata fierbinti de coaja, se taie felii subtiri sau cubulete, se stropesc calzi cu untdelemn. Separat, se taie ceapa rondele si se sareaza pentru a se inmuia. Cand cartofii sunt reci, se amesteca cu ceapa si fasolea boabe. Din untdelemn si otet se bate bine o emulsie in care se pune sare si tarhonul tocat. Se toarna peste salata. Se serveste dupa cel putin o jumatate de ora de la pregatire.
SUPE
Supa de mazare cu cartofi
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, o conserva de mazare sau o punga de mazare congelata, 1 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 4 linguri de seminte de floarea-soarelui (sau dovleac) decojite usor prajite