Specialiştii spun că una dintre cauzele agresiunilor în care sunt implicaţi profesori şi elevi este mediatizarea cazurilor, în special la TV.
Violenţele între elevi, agresiunile comise asupra acestora de profesori sau „pedepsele“ aplicate dascălilor de către tineri pentru vreo notă mică au în ultima vreme un drum clar: de pe internet în jurnalele de ştiri şi de acolo spre telespectatorul convins că pe vremea lui aşa ceva nu se întâmpla.
Soarta şcolii româneşti ajunge preocupare naţională doar în astfel de cazuri: toată lumea se întreabă ce pedeapsă va primi agresorul, stă cu sufletul la gură până află de o mutare disciplinară sau cel puţin de o notă scăzută la purtare.
Preocupaţi de „hrănirea“ acestui public, reprezentanţii Ministerului Educaţiei caută noi sancţiuni şi se arată prea puţin dispuşi să depisteze cauzele acestor violenţe. Săptămâna trecută, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, a precizat că ministerul va trebui să caute modalităţi de sancţionare suplimentare, pe lângă scăderea notei la purtare.
Vina părinţilor, vina şcolii
Lipsa comunicării dintre părinţi şi copii, între reprezentanţii şcolii şi copil, precum şi între părinţi şi şcoală sunt principalele cauze ale fenomenului, consideră preşedintele Federaţiei Asociaţ iilor de Părinţi, Mihaela Gună. „Cei mai mulţi părinţi se gândesc să-i asigure copilului un trai decent şi consideră că acestuia nu-i trebuie altceva“, arată Mihaela Gună.
Pe de altă parte, ea arată că reprezentanţ ii şcolii s-ar putea îndepărta şi mai mult de părinţi, dacă o altă dorinţă a Ministerului Educaţiei - aceea de a transforma şedinţele cu părinţii în întruniri pe teme strict administrative - se va realiza. În plus, modelul de dascăl este pe cale de dispariţie, iar teribilismul copiilor este „în floare“.
„