Ziua de 1 aprilie reprezinta un prilej de distractie si un motiv foarte bun de a-i pacali pe cei din jur.
Ziua Pacalelilor este o traditie foarte raspandita in intreaga lume. Aparitia obiceiului de a pacali persoanele apropiate de 1 aprilie este pusa pe seama schimbarii calendarului gregorian. Conform acestui calendar, Anul Nou era sarbatorit pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. In secolul al XVI-lea, pe timpul lui Carol al IX-lea, cand a avut loc schimbarea calendarului, oamenii s-au adaptat foarte greu sarbatorii Anului Nou in prima zi a lunii ianuarie, mentinandu-se un timp obiceiul de a trimite felicitarile de Anul Nou pe 1 aprilie. O data cu trecerea timpului, acestea au inceput sa fie considerate pacaleli si erau, adesea, insotite de cadouri hazlii. La romani, obiceiul pacalelilor de 1 aprilie este relativ nou, datand din secolul al XIX-lea, desi in comunitatile de sasi si svabi din Romania exista mai demult traditia de a-si face farse de 1 aprilie.
Printre superstitiile legate de aceasta este si faptul ca pacalelile trebuie facute pana in ora 12, altfel vor aduce ghinion pacaliciului. In plus, cei care nu tolereaza cu umor farsele vor avea si ei ghinion. Mai mult, traditia spune ca nu este bine sa te casatoresti pe 1 aprilie pentru ca mariajele nu vor dura, iar barbatul insurat va fi "sub papucul" nevestei pana la sfarsitul vietii.
De-a lungul anilor, prestigioase institutii de presa din intreaga lume s-au intrecut in a face farse. Printre cele mai cunoscute se numara cea a postului de radio BBC, care in 1957 a anuntat ca Elvetia nu mai poate face fata stocarii unei senzationale recolte de macaroane, iar fermierii omorau gargaritele ce le puteau compromite stocurile pe timpul iernii. Britanicii, la randul lor, visau deja la frumoase recolte de paste fainoase, intreband BBC cum se cultiva acestea. In 1980, tot BBC ii mai