Personajele lui Shakespeare se reinventează la Nottara, în piesa nonconformistă a lui Ioan Cărmăzan. Sursa: Vlad Stănescu
"Romeo şi Julieta suntem noi. Noi care suntem liberi să iubim“. Crede foarte tare în vorbele astea şi-i scânteiază privirea când vorbeşte despre dragostea pentru care respiră în fiecare clipă. Ea e Julieta. El e Romeo. Ei şi dragostea lor cea mare urcă pe scena de la Nottara, astă-seară, în primul spectacol de teatru regizat de Ioan Cărmăzan - „Romeo şi Julieta“.
Ea e Antoaneta Cojocaru, iar el e Andrei Pandele. Sunt protagoniştii piesei cu poveste veche, despre dragoste şi dăruire. „Romeo şi Julieta“, spectacolul de teatru care are premiera oficială diseară, nu e însă un şablon. Făcută cu „iubire, din iubire faţă de teatru“, piesa aduce în faţa publicului o echipă de actori tineri şi un mesaj pe cât de firesc, pe atât de greu de pus în practică în viaţa reală: „Iubeşte simplu!“.
Şi pentru ca textul lui Shakespeare să nu pară rupt din altă realitate, Cărmăzan îşi face debutul cu un spectacol plin de nonconformism, cu replici spuse natural, cu personaje îmbrăcate în costume de secol al XV-lea şi încălţate în tenişi.
„E frumos să iubeşti şi aşa va fi mereu“
„Am făcut «Romeo şi Julieta» ca să ne aducem aminte cum era când doi oameni se iubeau curat. Atât de pur şi simplu. Vreau ca publicul să simtă dragostea noastră adevărată, să se emoţioneze şi o să redescopere textul şi povestea“, spune Antoaneta. „Cred că suntem o societate de oameni însinguraţi şi trişti, care se sperie să iubească, care n-au curaj. Le e mult mai comod să rămână doar ei cu ei, în faţa televizorului. Nu mai cred în căsnicie, ştiu că dragostea nu durează, se înşală cu viteza luminii şi spune că e OK, că au relaţii open“, adaugă Julieta.
E sinceră şi mai îndrăzneaţă fata decât Romeo al ei, Andrei Pandele.