Efectivele de porcine din gospodariile brailene sint mai mici cu citeva zeci de mii de capete, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Informatia ne-a fost furnizata de directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, Gicu Dragan. Potrivit acestuia, in momentul de fata, crescatorii particulari din judetul nostru detin 76.000 de porci, fata de 112.000 capete, cite aveau in primul trimestru din 2007. O explicatie pentru aceasta stare de fapt poate fi gasita in interdictia pe care o au taranii in comercializarea porcilor crescuti in propria gospodarie, carnea acestora fiind destinata, conform noii legislatii, doar consumului propriu. De asemenea, seceta de anul trecut si cea preconizata anul acesta, ar putea fi un alt motiv pentru renuntarea la cresterea suinelor.
In prezent, medicii veterinari de circumscriptie desfasoara campania de vaccinare antipestoasa a porcilor, operatiune inceputa in urma cu aproape trei saptamini. Deja au fost vaccinate circa 27.000 exemplare, Directia Veterinara laudindu-se cu faptul ca judetul nostru este singurul din tara ce dispune de doze de vaccin pentru intregul efectiv de porcine din gospodariile populatiei. Directorul Dragan ne-a explicat ca stocurile sint suficiente nu din cauza ca a scazut numarul de porci, ci pentru ca s-au facut demersuri din timp, la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, pentru obtinerea serului. Vaccinarea antipestoasa a porcinelor este gratuita, statul suportind atit costul serului cit si a manoperei.
Reamintim ca, in toamna anului trecut, judetul nostru s-a confruntat cu o epizootie de pesta, in incinta Parcului Natural "Balta Mica a Brailei", in urma careia au fost euthanasiati circa 2.200 porci lasati sa creasca in semisalbaticie de taranii din satele limitrofe.
Efectivele de porcine din gospodariile brailene sint mai mici cu citeva zeci