Claudiu G. Matasa Consulul onorific al Romaniei in Florida
Profesor universitar, inginer chimist, absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, Claudiu G. Matasa din Hollywood, Florida, este doctor in Stiinte Tehnice la Technische Hochschule din Viena. In 1970, a emigrat in SUA, unde si-a construit o cariera stralucita in domeniul chimiei industriale. Pentru intreaga sa activitate, Comitetul National al Partidului Republican i-a conferit, in 2004, Medalia de Aur "Ronald Reagan". Lider recunoscut al organizatiilor romanilor americani, autor de carti si editor de reviste, Claudiu G. Matasa este membru fondator al Congresului Mondial al Romanilor. Din 2004, detine functia de Consul Onorific al Romaniei in Florida.
- Desi este gazda a Summitului NATO, Romania are o pozitie diferita de a marii majoritati a celorlalte state membre ale Aliantei, in chestiunea independentei Kosovo. Cum comentati aceasta "sfidare romaneasca", stiut fiind ca sunteti apropiat de cercurile republicane aflate acum la carma Americii ?
- Nu pot sa fiu decat de partea corecta a lucrurilor. Kosovo este o problema in care nu exista alb si negru, ci doar variatii de cenusiu. Principial, Romania a luat o pozitie corecta, aceea de a nu accepta modificari structurale ale tarilor, cu atat mai mult cu cat Serbia ne-a fost apropiata si este de aceeasi religie. Aceasta intra in opozitie insa cu tendinta normala de autoguvernare a unui popor. Kosovarii, ca si secuii, au dus o lupta de decade pentru a-i elimina din mijlocul lor pe sarbi, respectiv pe romani. Este regretabil ca interesele UE si SUA cauta, pe spinarea altora, adica a sarbilor, o impaciuire cu Islamul (kosovarii fiind, dupa cum se stie, mahomedani). Impotrivirea fata de independenta Kosovo (vremelnica, desigur, pentru ca in curand Romania ar putea fi nevoita sa se alinieze celorlalte tari din UE) a fost dete