Pe motiv ca romanii au cele mai putine sarbatori legale din Europa, un grup de cetateni a propus instituirea Zilei Barbatului si declararea acesteia, alaturi de Ziua Femeii, ca sarbatoare legala.
Conform unui proiect de lege intocmit pe baza unei initiative cetatenesti, este prevazuta instituirea zilei de 5 mai ca Ziua Barbatului, pe motiv ca, desi femeia si barbatul sunt considerati egali, este "curios" faptul ca numai femeia are o zi dedicata ei, nu si barbatul. In plus, initiativa mai prevede ca Ziua Barbatului si Ziua Femeii sa fie declarate sarbatori legale. Ratiunea care a stat la baza acestei ultime propuneri este faptul ca romanii au, conform statisticilor internationale, "cea mai accentuata stare de stres din Europa" si, de aceea, "ziua libera ar asigura un moment binevenit de respiro". Antropologul Alexandru Balasescu ne-a explicat ca "Ziua Barbatului este expresia unei traditii patriarhale" adanc inradacinate in societatea romaneasca si subliniaza dominatia barbatului. Alexandru Balasescu considera ca nu este nevoie de o astfel de sarbatoare legala, mai ales ca "in Romania in fiecare zi este Ziua Barbatului, iar acest lucru se poate observa mai ales in felul in care se vorbeste despre femei si barbati sau din reclamele de la televizor". Nici sociologul Mircea Kivu nu crede in trainicia unei astfel de initiative si o catalogheaza ca fiind "o tendinta de a gasi prilejuri pentru a lucra mai putin".
Ca argument suplimentar care sa vina in sprijinul realizarii proiectului, initiatorii sai au invocat faptul ca Romania are cele mai putine sarbatori legale din Uniunea Europeana, doar opt, comparativ cu Slovenia, de exemplu, care are 18. Sociologul Mircea Kivu sustine ca, daca vom continua sa inventam sarbatori pe care sa le facem legale, "riscam sa trecem de partea cealalta si sa avem cele mai multe sarbatori din Uniunea Europeana". Pe