Veniturile bugetului de stat, prevazute a se incasa, in 2008, din taxa de prima inmatriculare, vor scadea cu aproximativ 300 milioane lei, peste 80 milioane euro, la care se va adauga influenta rezultata din restituirea diferentelor de taxa, se arata in nota de fundamentare a taxei de poluare, relateaza, marti, NewsIn.
Noul act normativ al taxei auto, redenumite "taxa de poluare pentru autovehicule", propune abrogarea articolelor din Codul Fiscal care reglementeaza actualul regim de taxare a autovehiculelor.
Ordonanta adoptata, luni, de Executiv, prevede restituirea diferentei de taxa, rezultate din modificarea legislatiei, astfel incat proprietarii de autovehicule sa primeasca diferenta dintre taxa platita incepand cu 1 ianuarie 2007 si taxa pe care ar fi platit-o in situatia in care legea ar fi respectat principiile pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infringement.
Totodata, noul proiect de ordonanta stabileste ca persoanele care, conform actualei formule, au platit mai putin nu vor beneficia de recalculari.
Nota de fundamentare a ordonantei prevede, insa, ca aceste sume sunt mult mai reduse decat cele ce ar fi stabilite drept despagubire prin sentinte judecatoresti definitive.
Una dintre modificarile esentiale ale actualei taxe de poluare este ca banii nu vor mai fi virati la Trezoreria Statului, catre bugetul general, ci vor merge la Fondul de Mediu si vor fi gestionati de Administratia Fondului pentru Mediu.
Platitorii taxei de poluare vor putea, in continuare, sa conteste cuantumul sumei pe care trebuie s-o plateasca. Una dintre recomandarile Comisiei Europene, incluse in actuala formula de calcul, prevede asigurarea unei proceduri de contestare a taxei de poluare auto, atunci cand platitorul este nemultumit de nivelul taxei percepute.
Veniturile bugetul