Preşedintele rus va propune Occidentului cooperare în schimbul limitării extinderii. Sursa: Reuters
Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să declare, în cursul Summitului NATO de la Bucureşti, că ţara sa doreşte să coopereze cu Vestul, şi nu să se confrunte cu acesta, dar asta numai dacă Alianţa nu îl va sfida acceptând candidaturile Ucrainei şi Georgiei. „Simplul fapt că preşedintele merge la Bucureşti demonstrează dispoziţia constructivă a Rusiei, dorinţa ei de continuare a dialogului“, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.
„Dar această bunăvoinţă include aşteptarea potrivit căreia şi partenerii noştri vor asculta opinia Rusiei“, a adăugat el.
Fostul agent KGB Vladimir Putin va părăsi fotoliul prezidenţ ial în luna mai, la finele unui mandat în cursul căruia şi-a readus ţara în rândul marilor jucători mondiali, sancţionând Occidentul pe teme importante, precum statutul Kosovo sau situaţia controversatului scut antirachetă.
Un testament politic
Într-un discurs rostit anul trecut, la München, Putin a acuzat Statele Unite că vor să-şi impună voinţa asupra întregii lumi, alocuţiune care pentru mulţi diplomaţi de carieră a sunat ca un memento al războiului rece. Dar „Putin vine la Bucureşti pentru a livra un discurs care este foarte important pentru persoana lui, unul care să fie privit drept testamentul său în materie de politică externă“, spune Fiodor Lukianov, patronul „Russia in Global Affairs“.
„Putin nu vrea să lase drept moştenire politică externă discursul său de la München, ci intenţionează să fie mai constructiv, poate chiar filosofic, altceva decât o reacţie sau alta la acţiunile Occidentului“, spune Lukianov.
Un semnal tangibil al Rusiei că doreşte să coopereze cu Vestul ar putea consta în acordarea permisiunii de survol a teritoriului