La şcoala din comuna ialomiţeană Ion Roată a fost pus la punct un proiect-pilot prin care unitatea de învăţământ beneficiază de o centrală termică, ce funcţionează pe bază de peleţi obţinuţi din resturile vegetale de la culturile de păioase şi cereale. Sursa: Petronel Tudor
Astfel, pe cazanul de încălzire al şcolii s-a montat un sistem de alimentare cu peleţi, granule obţinute printr-un procedeu de tocare a resturilor vegetale, în care se adaugă 3-5 kilograme de aditiv la tona de produs final. Rapiţa, mai ales cea din care nu a fost extras uleiul, dar şi grâul încolţit ce nu poate fi folosit în panificaţie ori ca furaj sunt cele mai bune materii prime pentru peleţi.
„Sistemul nostru este folosit cu succes în multe zone din Germania, cu avantaje enorme, reducerea costurilor facturilor la utilităţi şi energie obţinută ecologic, ceea ce numim energie verde“, spune Guido Pusch, directorul firmei germane Pusch AG Energy Company.
Centrala termică de la şcoala din comuna Ion Roată a costat 12.000 de euro şi consumă la exploatare maximă 120 de kilograme de peleţi, adică în cazul în care temperaturile ar fi sub -20 grade Celsius timp de 24 de ore.
„Trebuie să punem accent pe energia verde, pentru a reduce gradul de poluare şi a conserva resursele. Sistemul de încălzire al şcolii poate fi folosit şi la încălzirea instituţiilor bugetare, banii economisiţi urmând a fi direcţionaţi spre dezvoltarea comunităţilor locale“, explică avantajele sistemului Marinică Cazacu, fost primar în comună, în prezent inspector guvernamental. Proiectul- pilot dezvoltat de firma germană la şcoala din comuna Ion Roată funcţionează de două săptămâni.