» De la Summitul NATO de la Praga din 2002, unde Romania a fost primita in Alianta, si pana acum tara a facut progrese in mai toate domeniile, dupa cum observa expertii in politici publice.
» Investitiile straine au crescut de opt ori in fiecare an de cand Romania a devenit membra NATO, economia de piata s-a consolidat, potrivit ultimelor evaluari facute de Comisia Europeana, iar justitia este considerata independenta de catre Bruxelles.
La sase ani de la decizia de aderare la structurile nord-atlantice, Romania a fost obligata si impulsionata in acelasi timp de NATO si de UE sa-si consolideze institutiile in asa fel incat statul de drept sa functioneze, iar economia si justitia sa functioneze fara amestecul puterii politice. Inainte de a incepe negocierile de aderare cu Uniunea Europeana, Romania a fost pusa sub lupa de NATO si impinsa sa-si rezolve problemele cu minoritatile, cu vecinii, dar si democratizarea armatei si a serviciilor secrete. Fara insistenta Aliantei, probabil ca nici armata, nici structurile de informatii nu ar fi iesit de sub control politic. In plus, pentru alinierea la standardele NATO a fost suspendat serviciul militar obligatoriu, Armata Romana a devenit, incepand cu anul 2007, una de profesionisti, iar din cei aproape 100 de mii de militari slab pregatiti, cati erau in 2004, Armata Romana are acum 76.000 de militari profesionisti.
Cat despre partea economica, conform Ziarului Financiar, in Romania investitiile straine au fost de opt ori mai mari in fiecare an de cand este membra a Aliantei Nord-Atlantice, spre deosebire de perioada de dinaintea aderarii. Comparativ cu perioada 1991-2002, cand Romania a atras investitii de numai 8,5 miliarde de euro, dupa intrarea in NATO aceasta a atras investitii straine in valoare de 28,1 miliarde de euro. In acelasi sens, si salariul mediu net pe economie a crescut d