Romania ar putea avea, intr-un scenariu optimist, o crestere economica de peste 7% in 2008, se arata intr-o analiza a Bancii Comerciale Romane (BCR). Conditiile meteo vor reprezenta principalul factor de incertitudine care ar putea afecta cresterea economica mai mult decat turbulentele financiare internationale. BCR mai anticipeaza ca rata medie a cursului de schimb va ramane, pe termen scurt, la 3,65 - 3,75 lei/euro si ca rata de politica monetara de 9,5% ar putea fi nivelul maxim din acest an.
Potrivit Sintezei macroeconomice intocmite de analistii BCR, cresterea economica va depasi 7% in cazul in care veniturile bugetare, constructiile si industria vor avea o evolutie buna, iar anul agricol va fi normal.
Analiza mai noteaza ca primul trimestru "ar putea fi cel mai bun trimestru din 2008 din perspectiva cresterii economice" avand in vedere ca nivelul de colectare a impozitelor indirecte s-a imbunatatit in primele trei luni si ar urma sa scada considerabil din luna aprilie.
Documentul BCR anticipeaza o crestere a ratei anuale a inflatiei in luna martie ca urmare a deprecierii lunare a leului, a cresterii preturilor pentru chirii administrate si pentru combustibili.
Previziunile BCR in privinta cursului de schimb arata ca moneda nationala "ar putea ramane in zona 3,65 - 3,75 pe termen scurt, in absenta unor stiri importante despre Romania". Totodata, este estimata o usoara tendinta de apreciere a leului spre finalul lunii aprilie datorita remiterilor angajatilor romani din strainatate cu ocazia sarbatorilor de Pasti.
Analistii institutiei bancare considera ca rata de politica monetara stabilita in martie la 9,5% ar putea fi nivelul maxim din 2008 "in conditiile in care rata inflatiei s-ar putea inscrie pe o traiectorie descendenta din a doua parte a anului". In schimb, BCR nu exclude intarirea politicii monetar