Pietele financiare din intreaga lume sunt ingrijorate de soarta catorva tari din estul Europei. Una dintre cele mai vulnerabile este Ungaria, celebra in ultimul timp pentru deficitul bugetar si cel de cont curent care au depasit orice asteptari, scrie The
Odata copilul minune al Europei, astazi Ungaria sufera din cauza problemelor guvernului cu opozitia, a situatiei generale a economiei si a reticentei afisate de populatie.
La inceputul lunii trecute, electoratul a desfiintat printr-un referendum sperantele guvernului de a introduce taxe pe vizitele medicale si alte cateva probleme ce tin de educatie si sanatate. Circa 80% dintre alegatori au votat impotriva introducerii taxelor pentru vizitele medicale, spitalizare si taxe pentru studiile superioare, desi sumele propuse de executiv sunt relativ mici (300 de forinti, respectiv 2 dolari pentru o programare la medic).
Saracia si deceniile de servicii de la stat i-au transformat pe maghiari, care au devenit foarte reticenti in ceea ce priveste plata suplimentara pentru serviciile pe care le platesc oricum prin taxe si impozite.
Rezultatele referendumului au reprezentat un succes pentru Fidesz, partidul de dreapta din opozitie, a carui campanie s-a bazat pe o platforma plina de indemnuri patriotice si propuneri de subventii de la stat. In plus, numarul alegatorilor care au refuzat reformele arata ca Fidesz a castigat increderea unei parti semnificative din electoratul partidului de la putere. Circa 3,3 milioane de votanti au respins introducerea noilor taxe in timp ce numarul sustinatorilor Fidesz la alegerile din 2006 a fost de doar 2,3 milioane.
Primul-ministru, Ferenc Gyurcsany a promis electoratului ca nu va introduce noi taxe, dar a mentionat ca in acelasi timp nu vor mai exista fonduri suplimentare care sa amortizeze cheltuielile pe sanatate si educatie. Ungaria are ins