Finanţările care nu mai trebuie restituite Uniunii Europene, doar cu birocraţie şi răbdare se obţin. Dosarele pentru IMM vor avea circa 100 de pagini, chiar dacă unele documente sunt accesibile online. Programul prin care firmele mici şi mijlocii vor primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru investiţii în producţie a fost lansat în ultima zi a lunii martie. România va primi astfel peste 20 de miliarde de euro, dar mare parte a banilor va intra în conturil
Finanţările care nu mai trebuie restituite Uniunii Europene, doar cu birocraţie şi răbdare se obţin. Dosarele pentru IMM vor avea circa 100 de pagini, chiar dacă unele documente sunt accesibile online.
Programul prin care firmele mici şi mijlocii vor primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru investiţii în producţie a fost lansat în ultima zi a lunii martie. România va primi astfel peste 20 de miliarde de euro, dar mare parte a banilor va intra în conturile instituţiilor publice (de exemplu, pentru investiţii în drumuri sau sisteme de canalizare, ori pentru finanţarea activităţii de cercetare).
Prin urmare, fondurile care pot fi accesate de companiile din sectorul privat sunt limitate, iar principalul program destinat acestora este cel de competitivitate, axa „un sistem inovativ şi eficient de producţie“. Suma maximă a finanţărilor nerambursabile pentru proiectele din acest „subprogram“ va fi de 34 de milioane de euro în 2008. Există trei tipuri de cereri de proiecte - pentru investiţii sub 250.000 de euro, pentru investiţii între 250.000 şi 1.500.000 de euro şi pentru investiţii mari. Ponderea fondurilor nerambursabile poate ajunge şi la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, adică din cheltuielile totale minus cele cu TVA, dobânzi etc.
Procesul obţinerii de fonduri se prefi