Chiar inainte sa fie publicate ghidurile oficiale, cu informatii specifice pe componente ale Programelor Operationale, cei interesati sa obtina o finantare au inceput sa intrebe. "Vreau sa-mi deschid un cabinet stomatologic. As putea si eu primi niste bani?" sau "Vreau sa extind patiseria din Bucuresti. Pot primi finantare?". Atunci cand raspunsul este "nu", consultantii si autoritatile aduc cu mare greutate argumente la cea de-a doua intrebare: "Dar de ce nu pot?".
Este dificil de inteles si acceptat faptul ca prioritatile intreprinzatorilor nu coincid, in foarte multe cazuri, cu prioritatile autoritatilor care au conceput strategia de alocare a fondurilor structurale. Si, nu de putine ori, vine cea de-a treia intrebare ...si cea mai grea: "Atunci, ce atata tambalau cu fondurile astea?"
Exista doua motive principale pentru care un intreprinzator (organizat fie ca microintreprindere, fie ca IMM sau ONG) nu poate obtine fonduri structurale. Primul este ca activitatea sa nu se regaseste intre cele vizate de programele intocmite de autoritati. Cel de-al doilea, ca nu indeplineste conditiile elementare pentru a fi eligibil.
In privinta primului aspect, intrebarile si comentariile sosite de la cititori au relevat un fapt interesant. Gradinitele particulare, infiintarea azilurilor de batrani sau a cabinetelor medicale sunt printre cele mai frecvente tipuri de proiecte pentru care se solicita informatii.
La prima vedere, activitatile pe care le-ar presupune aceste proiecte pot avea impact in plan local si contin o dimensiune importanta sociala. De gradinite private este nevoie in orice zona din Romania, precum si de cabinete medicale. Azilurile de batrani sunt aproape inexistente.
Si totusi, acestea nu se regasesc intre prioritatile autoritatilor care au conceput strategia de alocare a fondurilor structurale. Cel put