Dacă Guvernul va aproba săptămâna viitoare proiectul ministrului Agriculturii privind înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice, atunci fermierii români vor fi ajutaţi să obţină protecţia alimentelor tradiţionale în Uniunea Europeană (UE). „Sper ca săptămâna viitoare să trec în Guvern un proiect de ordonanţă pentru crearea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice. Am toate avizele şi ar trebui să intre pe ordinea de zi la Guvern săptămâna viitoare. După adoptarea ordonanţei va urma un ordin de ministru cu normele de organizare şi funcţionare a Oficiului”, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, la Bruxelles, la deschiderea expoziţiei „agRO România. Tradiţii şi Recunoaştere” în Parlamentul Europei, expoziţie cu degustare de produse alimentare româneşti. Acest Oficiu va acorda consiliere producătorilor pentru obţinerea protecţiei produselor tradiţionale în UE şi se va ocupa şi de promovare în domeniu. Cioloş a declarat că a cerut Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să elaboreze un set de norme pe baza cărora vor fi acordate derogări, astfel încât fermierii să poată produce alimente în mod tradiţional, cu respectarea normelor sanitare, şi să le vândă la nivel naţional.
În ceea ce priveşte produsele ecologice, Cioloş a menţionat că în România ponderea culturilor ecologice este de circa 1%, fiind cultivate circa 145.000 de hectare cu culturi ecologice. Ministrul a mai amintit luni despre intenţia de a crea posturi de ataşaţi agricoli, pentru început în 4-5 state membre UE, printre care Franţa, Olanda, Italia sau Spania. Această expoziţie, care se încheie astăzi, a oferit parlamentarilor europeni posibilitatea să deguste mai multe produse tradiţionale româneşti, printre care brânza de burduf, urdă sărată, muşchi ţigănesc, miere, fructe, ţuică de prune şi vinuri,