Tot mai multe semnale indica existenta unui iminent pact intre liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu si PSD, in ciuda prapastiei ideologice dintre ei, se arata intr-o analiza realizata la sfarsitul lunii martie de britanicii de la Oxford Analytica. Potrivit analizei, PNL si PSD au multe in comun, fiind amintit modul in care ambele partide voteaza in parlament si faptul ca se opun transparentizarii deciziei si responsabilizarii clasei politice.
HotNews.ro va prezinta cele mai importante puncte din analiza Oxford Analytica.
● Partidul National Liberal condus de Calin Popescu Tariceanu s-a aliat cu o retea de forte politice si economice decise sa monopolizeze pozitii cheie in stat si sa blocheze schimbarile neconvenabile.
● PSD, succesorul fostului Partid Comunist, a condus aceasta retea. Totusi, in ultimii doi ani, s-a nascut o oligarhie trans-partinica, strans legata de fortele economice care au beneficiat de pe urma privatizarii.
● A existat o puternica frustrare la nivelul opiniei publice din cauza esecului aplicarii unor standarde imbunatatite in viata publica, iar fortele pro-oligarhice au suferit doua caderi electorale majore:
in mai, cand au cautat suportul popular pentru indepartarea Presedintelui din functie;
in noiembrie, cand au avut loc alegerile europene.
Guvernul Tariceanu, sprijinit de moguli si birocrati
● Supravietuirea PNL. Guvernul Tariceanu se bucura de avantaje cheie care ii permit sa se agate de putere:
Suportul birocratic. Parti din aparatul de stat ii sustin pe liberali, iar reformele in administratia publica asteptate de UE sunt aproape oprite.
Sistemul juridic. Initativa a fost preluata de reactionari din momentul in care ministrul reformator al Justitiei, Monica Macovei, a fost inlaturat din functie, in urma cu un an. Curtea Constitutionala sustine de obicei Guver