"Nu ma astept ca presedintele Putin sa taca in legatura cu lucrurile asupra carora nu suntem de acord. Dar - daca vine cu mintea deschisa - putem face progrese in relatia NATO -Rusia", a spus secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, adaugand ca "a fost creat cadrul" pentru astfel de progrese.
Secretarul general al Aliantei a subliniat ca, in ciuda chestiunilor asupra carora exista dezacord cu Rusia - Kosovo sau scutul antiracheta - s-a creat cadrul pentru progresele in relatia dintre Rusia si NATO: oferta Rusiei privind dreptul de tranzit pe teritoriul sau, pentru scurtarea rutelor de transport al materialelor non-militare necesare desfasurarii operatiunilor NATO din Afganistan, misiunile de instruire comune a ofiterilor afgani care lupta impotriva tradficului de narcotice, sprijinul in combaterea terorismului si cooperarea din Mediterana.
In ciuda acestor premise lipseste totusi "impusul politic" de a avea o relatie strategica superioara, iar Summitul de la Bucuresti va demonstra, potrivit lui Scheffer, daca NATO si Rusia pot discuta "intr-o maniera constructiva" pentru a gasi solutii reale si daca, in ciuda divergentelor, vor putea face colaborarea mai buna.
NATO va adopta la Bucuresti un document de viziune privind Afganistanul
Afganistanul este prioritatea Summitului NATO si este o ocazie de a reafirma nu numai angajamentul Aliantei in regiune, ci si de evaluare mai buna a resurselor, a spus Scheffer.
Documentul adoptat va stabili niste repere si " va crea calea catre un nou angajament in Afganistan", va pune un accent mai mare pe eforturile civile. "Problemele de securitate ce au trebuit rezolvate vor trece tot mai mult sub gestionarea afganilor, armata a demonstrat ca isi poate asuma responsabilitatea in acest sens. Asta ar trebui sa permita ISAF sa devina un element de sprijin si coordonare", a s