Consecinţele asupra sănătăţii ale consumului unei singure mese pe zi comparativ cu trei mese zilnice nu au fost încă stabilite din punct de vedere ştiinţific. Totuşi, două centre pregătesc primul raport privind efectele asupra sănătăţii în cazul „săritului” peste mese, pe baza unui studiu la care a participat un grup de adulţi de vârstă medie, cu greutate normală.
Studiul este efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Nutriţiei Umane din Beltsville şi de cei de la Institutul Naţional de Îmbătrânire din Baltimore. Pentru efectuarea cercetării a participat un mic grup de voluntari, femei şi bărbaţi. Studiul a presupus ca fiecare voluntar să ia parte la ambele diete-tratament.
O singură masă pe zi duce la creşterea colesterolului
De-a lungul studiului, voluntarii fie au consumat toate caloriile dintr-o zi într-o singură masă, fie le-au împărţit în 3 mese zilnice.
În cazul în care voluntarii au consumat o singura masă pe zi, s-a arătat că voluntarii au avut o creştere semnificativă a colesterolului total, a colesterolului „rău” şi a tensiunii arteriale, comparativ cu cei care au mâncat de 3 ori. Schimbările la nivelul factorilor de risc de boli cardiovasculare au apărut în ciuda faptului că cei care mâncau o singură dată pe zi au pierdut uşor din greutate şi din masa de grăsime, comparativ cu ceilalţi.
De asemenea, la cei care mâncau o singură dată pe zi s-a observat că aveau un nivel mai crescut de glicemie, adică de zahăr în sânge, iar răspunsul organismului la insulină era mai îngreunat. (L.S.)
Consecinţele asupra sănătăţii ale consumului unei singure mese pe zi comparativ cu trei mese zilnice nu au fost încă stabilite din punct de vedere ştiinţific. Totuşi, două centre pregătesc primul raport privind efectele asupra sănătăţii în cazul „săritului” peste mese, pe baza unui studiu la care a participat un grup de