Muzeul Brailei a gazduit, ieri dimineata, o lectie deschisa, realizata de profesoara Maria Stoica pentru elevii de clasa a XI-a de la Liceul de Arta, la disciplina "Istoria artelor".
Profesoara a precizat ca avea de discutat cu elevii despre stilurile artistice ale secolului XVIII, cu ecouri si in secolul XIX, care se pot observa si in decoratiile interioarelor brailene. Au discutat despre sculptura Tamarei Nasturel si despre sugestia formelor in arta moderna. Prof. univ. dr. Ionel Candea le-a prezentat elevilor si citeva detalii semnificative din viata sotului Tamarei Nasturel, un reputat savant, bizantinolog, care a realizat peste 170 de lucrari de specialitate si doua teze de doctorat. Prof. univ. dr. Ionel Candea a dorit sa-i aduca un omagiu savantului Petre Nasturel, care implineste 85 de ani chiar pe 1 aprilie. Directorului muzeului i-a facut placere sa-si aminteasca faptul ca acum cinci ani a venit la Braila Petru Nasturel, insotit de unul din cei mai buni prieteni, Paul Cernovodeanu, membru de onoare al Academiei Romane. Profesorul Candea le-a povestit elevilor ca savantul Nasturel a cunoscut obida regimului comunist, a peregrinat din serviciu in serviciu, pina cind a fost recuperat pentru cercetare de profesorul Mihail Berza. In 1970 a participat la al II-lea Congres de studii sud-est europene la Atena, atunci a cerut azil ca refugiat politic si a lucrat in institutele de cercetare din Grecia. In 1974 a plecat la Paris, unde locuieste si acum. Ora s-a incheiat cu studierea de catre elevi a volumului inchinat de Muzeul Brailei lui Petre Nasturel, cu ocazia implinirii a 80 de ani.
Muzeul Brailei a gazduit, ieri dimineata, o lectie deschisa, realizata de profesoara Maria Stoica pentru elevii de clasa a XI-a de la Liceul de Arta, la disciplina "Istoria artelor".
Profesoara a precizat ca avea de discutat cu elevii despre stilurile arti