Dupa ce ani intregi statul a fost singura vedeta a tranzactiilor din sectorul energetic, anul trecut i-a adus in prim-plan pe cei care au stiut sa-si construiasca afaceri de la zero, dar pe care le-au vandut pe sute de milioane de euro, mai precis pe 1,4
Tranzactiile din energie au ajuns anul trecut la aproximativ 2,4 mld. euro, dintr-un total de 6,5 mld. euro care cuprinde 113 deal-uri incluse in Anuarul ZF Top Tranzactii 2007. Dintre acestea cele mai spectaculoase au fost cele care i-au implicat direct pe propietarii companiilor.
Tranzactiile devin cu atat mai interesante, tinand cont de faptul ca toate au fost facute cu cateva saptamani inainte de prabusirea pietelor internationale, fapt care inevitabil a dus la scaderea drastica a valorii multor companii.
Practic, piata i-a ajutat pe cei care au avut curajul sa faca astfel de deal-uri, majoritatea semnate in a doua jumatate a anului, prin mentinerea stabilitatii pana la momentul vanzarii. In ultimul trimestru al anului trecut, contextul mondial devenea din ce in ce mai putin favorabil, atacand valoarea unor businessuri de talie mondiala. Niciunul dintre vanzatorii vedeta din 2007 nu au simtit acest context negativ asupra sumelor pe care le-au incasat, pentru ca au stiut cand a fost cel mai bun moment pentru cedarea controlului.
Pentru companiile din energie a mai existat un factor care le-a propulsat valoarea la cote greu de imaginat: aprecierea barilului in contextul primelor semne ale slabiciunii dolarului.
Dinu Patriciu, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, a vandut la sfarsitul verii trecute 75% din Rompetrol, grup al carui presedinte este in continuare. Cumparatorul este compania de stat kazaha KazMunaiGaz care avea nevoie de o piata de desfacere pentru tot petrolul pe care il detine.
Dupa mai multe tentative esuate de a intra pe piata