Orice creditor poate solicita deschiderea procedurii insolvenţei. Ce condiţii trebuie îndeplinite, dacă societatea debitoare refuză plata creanţei pentru diverse motive, dar dispune, totuşi, de suficiente fonduri pentru a acoperi datoria? NATALIA Popescu - Bucuresti Procedura de declasare a falimentului (procedura insolvenţei) este descrisă de către Legea nr. 85/2006. Astfel, procedura începe pe baza unei cereri introduse la tribunal de către debitor sau de către creditor
Orice creditor poate solicita deschiderea procedurii insolvenţei. Ce condiţii trebuie îndeplinite, dacă societatea debitoare refuză plata creanţei pentru diverse motive, dar dispune, totuşi, de suficiente fonduri pentru a acoperi datoria?
NATALIA Popescu - Bucuresti
Procedura de declasare a falimentului (procedura insolvenţei) este descrisă de către Legea nr. 85/2006.
Astfel, procedura începe pe baza unei cereri introduse la tribunal de către debitor sau de către creditori, dar se poate declanşa şi la cererea altor persoane sau instituţii prevăzute expres de lege.
Vom analiza situaţia în care deschiderea procedurii insolvenţei este solicitată de către un creditor. Într-o astfel de situaţie, orice creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii prevăzute de prezenţa lege împotriva unui debitor prezumat în insolvenţă poate introduce o cerere introductivă, în care însă trebuie să precizeze:
a) cuantumul şi temeiul creanţei;
b) existenţa unei garanţii reale, constituite de către debitor sau instituite potrivit legii;
c) existenţa unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor debitorului;
d) declaraţia privind eventuala intenţie de a participa la reorganizarea debitorului, caz în care va trebui să precizeze, cel puţin la nive