Immoeast a rămas cel mai important investitor şi anul trecut, deşi pe piaţa autohtonă au mai apărut francezii de la Ixis, olandezii de la ING RE sau portughezii de la Sonae Sierra. Austriecii de la Immoeast şi-au păstrat, în 2007, fotoliul de lider al investitorilor din piaţa imobiliară românească. Achiziţia Polus Center Constanţa, pentru 185 de milioane de euro, a adus cea mai mare sumă plătită anul trecut pentru un proiect imobiliar. Tranzacţia a repetat istori
Immoeast a rămas cel mai important investitor şi anul trecut, deşi pe piaţa autohtonă au mai apărut francezii de la Ixis, olandezii de la ING RE sau portughezii de la Sonae Sierra.
Austriecii de la Immoeast şi-au păstrat, în 2007, fotoliul de lider al investitorilor din piaţa imobiliară românească. Achiziţia Polus Center Constanţa, pentru 185 de milioane de euro, a adus cea mai mare sumă plătită anul trecut pentru un proiect imobiliar.
Tranzacţia a repetat istoria din 2006, când fondul condus de Karl Petrikovics îşi subordona piaţa prin achiziţia cu 210 milioane de euro a unui alt proiect Polus, la Cluj Napoca de data aceasta. Vehiculul de investiţii a ajuns să deţină astfel proprietăţi cu o valoare de circa 1,5 miliarde de euro. La începutul acestui an, atins de criza creditelor subprime, Immoeast a pierdut 30% din valoarea acţiunilor şi a raportat un profit în scădere cu 22% faţă de anul anterior.
După ce „şi-au tras sufletul“ câteva luni, austriecii au revenit. Au cumpărat pentru 200 de milioane de euro portofoliul Longbridge, constând în cinci proiecte rezidenţiale. „Dezvoltarea pieţei continuă să fie limitată de lipsa proprietăţilor de calitate, insuficiente pentru acoperirea cererii tot mai mari. Ca urmare a scăderii rapide a randamentelor, pe piaţa locală s-au creat noi tendinţe. Au apărut fonduri