Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pregăteşte, la solicitarea ministrului agriculturii, Dacian Cioloş, un set de derogări potrivit cărora produsele alimentare realizate în mod tradiţional să poată fi comercializate pe piaţa naţională, nu doar pe cea locală.
„Am cerut ANSVSA să pregătească un ordin cu normele pe baza cărora se dau derogări privind procesarea acestor produse, respectând criteriile de tradiţionalitate. Se dau derogări astfel încât se aplică normele de igienă, dar se ţine cont de criteriile de tradiţionalitate, iar produsul poate fi comercializat pe piaţa naţională, fără să mai existe limitarea la cea locală“, a declarat ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, în cadrul expoziţiei de promovare a produselor agroalimentare româneşti la Parlamentul European „AGRO România - Tradiţie şi Recunoaştere“.
Ministrul agriculturii a precizat că săptămâna viitoare guvernul ar putea aproba înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice, „care ar trebui să se ocupe de aplicarea reglementărilor comunitare, transpuse în legislaţia naţională, în ceea ce priveşte produsele tradiţionale“, menţionează NewsIn.
Reamintim că, la începutul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisă comercializarea produselor primare - lapte, brânză, carne - la nivel naţional, vânzarea fiind permisă doar pe raza judeţului. Ulterior, instituţia a acordat o perioadă de graţie, până la 1 ianuarie 2009, pentru ţăranii care vând astfel de produse în pieţe. Micii producători sunt obligaţi să respecte toate condiţiile privind igiena produselor alimentare stabilite de regulamentul european. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pregăteşte, la solicitarea ministrului agriculturii, Dacian Cioloş, un set de derogări potrivit cărora produsele alimentare realizate