Potrivit secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, la Bucuresti summitul trebuie sa gaseasca raspunsuri ferme la toate temele principale de pe agenda.
Summitul este deosebit de important pe de o parte prin prisma agendei cu subiecte deosebit de sensibile care se vor afla in dezbaterea Consiliului Nord-Atlantic si pe de alta parte din cauza tensiunilor acumulate in spatiul euroatlantic si in cadrul relatiei cu diferiti parteneri pe dosare dificile ce privesc misiunile Aliantei, dar si arhitectura de securitate europeana in ansamblu.
La Bucuresti, liderii Aliantei vor fi nevoiti sa depaseasca mai multe divergente, printre care situatia din Afganistan, aderarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei, ultimul stat balcanic obiect al unei dispute cu Grecia din cauza denumirii oficiale, si invitarea Ucrainei si Georgiei sa se alature Planului de Actiune pentru Aderare. Probleme de rezolvat sunt multe, fie ca este vorba despre decizia retragerii Rusiei din tratatul Fortelor Conventionale din Europa, cu impact asupra relatiilor NATO-Rusia, fie despre scutul american antiracheta sau situatia din Balcanii de Vest si incertitudinea din provincia Kosovo dupa ce si-a declarat unilateral independenta.
Acest summit va fi important pentru relatia dintre NATO si partenerii sai, mai indepartati sau mai traditionali, care vor participa la reuniunea Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic (EAPC) si in special la reuniunea 26±N, cu toti aliatii NATO sau non-NATO din Afganistan, principalii donatori si furnizori de trupe.
Provocari actuale
» Afganistan SUA fac presiuni asupra aliatilor pentru a-si suplimenta trupele in teatrul de lupta, iar unele dintre aceste state isi conditioneaza continuarea prezentei in Afganistan de un plan clar de lupta. Liderii NATO se vor simti obligati la reuniunea de la Bucuresti sa puna capat divergentelor privi