Declaratiile presedintelui american George Bush referitoare la o viitoare "colaborare mai stransa a Serbiei cu NATO" vin in intampinarea celor facute de Traian Basescu, un militant al "reintoarcerii" Belgradului in Europa. Pe axa Washington-Bucuresti, rolul presedintelui roman pare deja stabilit: mediator intre Serbia si NATO.
Presedintele Basescu a scos din nou la iveala, inaintea reuniunii la nivel inalt a NATO, afinitatile sale fata de Serbia atunci cand a explicat ca "la acest summit noi trebuie sa oferim Belgradului o perspectiva clara privind reintoarcerea la locul pe care il merita, in sanul comunitatii europene si euroatlantice". Declaratia lui Traian Basescu a fost acompaniata si de George Bush, semn ca pe axa Bucuresti-Washington aceste lucruri au fost deja discutate.
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre necesitatea unui semnal clar din partea Aliantei Nord-Atlantice pentru Serbia. Pozitia Romaniei in legatura cu Serbia si-a gasit sustinerea in discursul presedintelui american George W. Bush, acesta sustinand ca la summit "vom arata foarte clar ca usa unei cooperari mai stranse cu NATO este deschisa Serbiei".
Problema aderarii Serbiei la NATO nu este un punct pe agenda acestui summit, nu doar fiindca nu exista vointa politica in acest sens la Belgrad, dat fiind faptul ca sarbii mentin inca vie amintirea bombardamentelor Aliantei Nord-Atlantice din 1999, dar si fiindca Serbia nu a parcurs inca treptele necesare pentru a fi luata in discutie. Mentionarea ei este insa un semnal ca NATO este dispusa la o cooperare mai stransa cu Balcanii de Vest. Pe plan regional, pentru Romania insa, ar putea insemna recunoasterea statutului de mediator intre UE si NATO, pe de o parte, si Serbia, pe de alta parte. In opinia fostului ministru de Externe Adrian Severin, "atitudinea foarte prietenoasa fata de Serbia este