Comisia Europeana a trimis joi Romaniei si Bulgariei ultimul avertisment inainte de a aduce cele doua tari in fata Curtii Europene de Justitie din cauza functionarii necorespunzatoare a sistemului unic de urgenta 112. Desi Romania a depasit termenul, fixat pentru februarie 2008, recomandat de Comisia Europeana pentru stabilirea unor masuri clare privind functionarea corespunzatoare a serviciului 112, ministrul roman al Comunicatiilor, Karoly Borbely, declara in luna martie, la finalul intalnirii cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informatiei, ca nu s-a pus problema unei sanctionari in aceasta privinta.
CE a trimis joi Romaniei a doua scrisoare de avertizare in procedura de infringement deschisa anul trecut de Bruxelles, ca urmare a deficientelor in functionarea sistemului unic de urgenta 112. Romania intra astfel in a doua si ultima faza a acestei proceduri inainte ca acest caz sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.
La sfarsitul anului trecut, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei, pe motiv ca sistemul 112 nu permite localizarea celor care suna de pe telefonul mobil sa anunte o urgenta.
Dupa discutii aprinse intre operatorii de telefonie, STS (operatorul serviciului 112), autoritatea de reglementare si minister, in luna ianuarie ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely, a prezentat un plan de actiune, astfel incat sa poata fi localizati toti apelantii, inclusiv cei care folosesc telefoane mobile.
Era necesara de asemenea si adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa prevada finantarea unei solutii tehnice care sa permita transferul informatiilor referitoare la localizarea apelantului intre operatorii de telefonie mobila si STS. Autoritatile au anuntat ca Ordonanta va fi adoptata in februarie, insa in luna martie, cand comisarul european Viviane