Statele riverane la Marea Neagră vor să construiască o autostradă de 7.000 de kilometri, care să unească România, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina, ţări care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Sursa: EVZ Foto
Autostradacentură va începe din Istanbul şi va trece prin Odessa, Chişinău, Bucureşti, Constanţa, Sofia, Belgrad şi Tirana.
Pentru că proiectul include şi rute care sunt incluse în reţeaua transeuropeană de transport sau într-unul din coridoarele paneuropene, iniţiatorii proiectului speră că vor primi bani şi de la Uniunea Europeană, pe lângă fondurile de la Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.
„Are cât de cât şanse“
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, consideră că un astfel de proiect are puţine şanse de reuşită. „Autostrada Marea Neagră este o idee care are cât de cât şanse. Nu este obligatoriu să se şi întâmple“, a afirmat Orban, citat de Mediafax.
Până în 2013, România are în construcţie patru autostrăzi: Coridorul IV paneuropean (include sectoarele Arad-Piteşti-Bucureş ti-Constanţa), Coridorul IX (Giurgiu-Bucureşti-Ploieşti-Albiţa), Autostrada Transilvania (Braşov-Borş) şi Autostrada Iaşi-Târgu- Mureş. Proiectele însumează 1.644 de kilometri de autostradă, dintre care 122 vor trebui predaţi la sfârşitul acestui an. Majoritatea lucrărilor au termene de finalizare 2012 şi 2013. Banii provin de la bugetul de stat, din finanţare europeană şi din credite externe.