Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anchetează vânzarea de energie electrică dintre Complexul Energetic Craiova şi Petrom, realizată în afara OPCOM. Energie - Contractele netransparente, controlate de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anchetează vânzarea de energie electrică dintre Complexul Energetic Craiova şi Petrom, realizată în afara OPCOM. În urma acestei tranzacţii, Petrom a câştigat 2,41 milioane de euro prin ocolirea bursei energetice.
Raportul ANRE va fi în mare parte pozitiv şi va da undă verde unei noi modalităţi prin care societăţile pot evita bursa energetică OPCOM atunci când fac tranzacţii cu energie electrică, ne-au declarat surse din ANRE.
Descentralizarea în domeniul energiei, cerută de Uniunea Europeană, prieşte netransparenţei contractelor semnate în domeniul energiei. Ordinul 408 din 12 iunie 2006 al Ministerului Economiei şi Comerţului viza ca toată electricitatea disponibilă, produsă de principalii producători de energie din ţară, să fie vândută pe piaţa en gros a OPCOM pentru a nu mai exista suspiciuni de tranzacţii preferenţiale. Liberalizarea pieţei de energie de la 1 iulie 2007 a adus cu sine noi metode de ocolire a tranzacţionării pe bursa de energie în care să nu se cunoască nici cantitatea de energie furnizată, termenii de livrare sau preţul pe MWh plătit.
Mai mulţi producători de energie electrică au obţinut licenţe de furnizori. Potrivit ultimului raport de monitorizare a pieţei, prezentat pe site-ul ANRE,aceştia sunt: complexurile energetice Turceni şi Craiova, CET Arad, Electrocentrale Deva, Hidroelectrica şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare.
OBLIGAŢIE. În schimb, o dată cu liberalizarea pieţei de energie, toţi consumatorii au devenit eligibili, adică au voie să îşi schim