Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a anunţat aseară, după dineul oficial de la Cotroceni, cea mai probabilă formulă de extindere a Alianţei. „În acest moment, există un consens unanim, pentru două dintre cele trei ţări candidate la intrarea în NATO“, a spus Appathurai. El a nominalizat Macedonia ca fiind statul care nu a întrunit consensul aliaţilor, ceea ce înseamnă că Albania şi Croaţia vor primi astăzi undă verde din partea organizaţiei nord-atlantice. Sursa: AFPSursa: AFPSursa: APSursa: Rompres
1 /.
Appathurai a precizat că motivul pentru care Macedonia nu este încă acceptată în NATO este conflictul dintre această ţară şi Grecia pe tema denumirii oficiale a statului. „Guvernul grec a spus foarte clar că, până nu se rezolvă această problemă, nu poate fi consens pe invitarea Macedoniei. Nu s-a fixat un deadline pentru rezolvarea acestei probleme şi nici nu se va fixa“, a precizat purtătorul de cuvânt al Alianţei.
Appathurai a fost însă mai puţin clar în ceea ce priveşte primirea de către Ucraina şi Georgia a Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP), premergător intrării în NATO. El a enunţat însă trei principii asupra cărora aliaţii au căzut de acord în unanimitate: „MAP nu înseamnă statut de membru. Nicio parte din afara alianţei nu are veto sau implicare asupra deciziei NATO, şi problema nu este dacă, ci când“.
Debut protocolar
Invitaţii la dineu au fost primiţi în Salonul de onoare al Palatului Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Fiecare şef de delegaţie, împreună cu soţia sa, a păşit pe covorul roşu. Au schimbat câteva cuvinte cu Băsescu şi Scheffer.
Primul avea un aer jovial, în timp ce secretarul general al NATO era deosebit de protocolar. Fiecare şef de delegaţie s-a oprit pentru o poză, având în spate un panou cu num