De multe ori, viaţa multor bucureşteni este pusă în pericol de persoane care solicită ambulanţa pentru probleme banale. Sursa: Hepta
Doar o treime din apelurile la Salvare sunt urgenţe majore, arată raportul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) pe 2007. Ambulanţa a fost solicitată, deseori, şi pentru migrene, constipaţie şi bufeuri.
De asemenea, anul trecut, mai mulţi bucureşteni au chemat Salvarea pentru vecini agitaţi şi chiar pentru că se simţeau singuri. „Am fost solicitaţi de o doamnă care pretindea că a leşinat. Ajunşi la faţa locului, aceasta a început să se plângă de faptul că a divorţat de soţul ei şi că se simte singură în casă. Nu avea nicio problemă medicală“, povesteşte un medic de la Salvare. „Imediat după, am fost solicitaţi pentru un accident auto foarte grav“, adaugă acesta.
Principala cauză pentru aceste situaţii este lipsa de educaţie a populaţ iei şi lipsa unui serviciu complementar de consultaţii, aşa cum există în alte ţări ale Europei. Consecinţele sunt întârzierile Salvărilor la adevăratele urgenţe, epuizarea medicilor şi creşterea mortalităţii.
„Franţa, de exemplu, obligă medicii de familie să facă gărzi pe maşinile de consultaţii ale Salvării, lucru care îmbună tăţeşte radical promptitudinea serviciului de urgenţă“, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra calităţii actului medical în Europa. Anul trecut, un asemenea proiect de lege a intrat în dezbaterile parlamentului, însă fără niciun rezultat notabil.
Echipajele caută adresele minute în şir
Dacă ajungerea în zona adresei durează până la 15 minute, căutarea blocului şi a scării este o adevărată problemă în Bucureşti. „Indicatoarele lipsesc de pe foarte multe imobile din Capitală, iar de a educa cetăţenii să aştepte ambulanţele în faţa casei, aşa cum se întâmplă în alte zon