Preşedintele Traian Băsescu şi-a văzut visul cu ochii. Subiectul lui favorit de politică externă, pe care îl invocă de fiecare dată când are ocazia, securitatea la Marea Neagră, a devit un capitol distinct în declaraţia NATO adoptată, ieri, la summit-ul de la Palatul Parlamentului. „Este important pentru noi toţi că există un capitol Marea Neagră în care se recunoaşte importanţa strategică a regiunii, în care NATO susţine procesele înregistrate de organizaţiile regionale şi asigură de suport statele riverane.
Cea mai importantă formulare este recunoaşterea importanţei strategice a regiunii Mării Negre şi a Mării Negre’’, a spus Băsescu, la finalul Consiliului Nord-Atlantic. De asemenea, şeful statului a anunţat că NATO a hotărât să-şi asume realizarea unui scut antirachetă pentru statele care nu vor intra în zona de protecţie a scutului antirachetă realizat de SUA, pentru ca toate ţările membre ale Alianţei să fie apărate la fel. “NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar pentru statele care nu sunt protejate de sistemul antirachetă american.
Asta înseamnă circa 20% din suprafaţa statelor membre NATO. Din această suprafaţă şi România îşi aduce o contribuţie importantă cu aproape toată suprafaţa ei, care va trebui acoperită de un scut complementar al NATO, complementar cu scutul antirachetă american’’, a spus preşedintele. În discursul său, Traian Băsescu a ţinut să precizeze şi că, având în vedere precedentul Kosovo, Consiliul Nord-Atlantic a decis ca, în concluziile reuniunii, să apară formularea legată de susţinerea NATO cu privire la integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, a Georgiei, Armeniei şi Azerbaidjanului. (R.D., M.Ş.)
Preşedintele Traian Băsescu şi-a văzut visul cu ochii. Subiectul lui favorit de politică externă, pe care îl invocă de fiecare dată când are ocazia, securitatea la Marea