Statul a extins Programul Rabla, de la maşini la frigidere şi aspiratoare. N-ar fi mai bine ca românii să poata casa şi cărţile de economie din vremea comunismului, iar cu banii primiţi să cumpere cărţi de economie capitalistă?
Editura Libertas a lansat zilele trecute o carte extrem de incitantă: "Reconstrucţia libertăţii" a lui Walter Block. Autorul apără într-o manieră consecventă dreptul oamenilor de a face tot ce doresc cu persoana şi proprietatea lor, atât timp cât respectă dreptul celorlalţi de a proceda la fel.
Vă mai aduceţi aminte de protestele sindicatelor privind inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte pensiile aferente pilonului II? Block susţine că această stare nu e produsă de discriminările angajatorilor, ci de efectele asimetrice pe care le are căsătoria. Ca urmare a responsabilităţii inegale dintr-o familie obişnuită cu privire la creşterea copiilor, efectuarea cumpărăturilor, a curăţeniei, spălatul rufelor, prepararea hranei şi o mulţime de alte asemenea activităţi, o soţie câştigă 40% din salariul soţului. În schimb, nu există nici o diferenţă de plată între femeile şi bărbaţii care nu au fost niciodată căsătoriţi; salariile acestora sunt aproximativ egale. Raportul de
60%-75% dintre venitul femeilor şi cel al bărbaţilor, atât de mult scos în evidenţă, este de fapt un amalgam între cele două grupuri foarte diferite de oameni: cei căsătoriţi şi cei necăsătoriţi.
Ştiţi ce părere are Walter Block despre "breslele" notarilor, consultanţilor fiscali sau taximetriştilor – profesii licenţiate? Legislaţia reprezintă o încercare de a restrânge acţiunile unor oameni, astfel încât membrii breslelor să-şi protejeze marjele de profit. Dacă breslele pot preveni intrarea potenţialilor concurenţi în sectorul lor de activitate averea membrilor lor va creşte. Şi evident motivaţiile