Pentru liderul de la Kiev, Viktor Iuşcenko, aderarea înseamnă ruperea de trecutul sovietic, este gata să ofere garanţii Rusiei, iar diferendele cu România, privind Insula Şerpilor, trebuie rezolvate bilateral. În plină desfăşurare a Summitului NATO, preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a stat de vorbă cu “Evenimentul zilei” despre marile aşteptări pe care fosta ţară sovietică le are de la reuniunea de la Bucureşti. Alături de dorinţa de aderare a Georgiei, demersurile Ucrainei au întins la maximum nervii dintre Kremlin şi Casa Albă.
Viktor Iuşcenko: „Ucraina va fi în NATO, mai devreme sau mai târziu”
De altfel, astăzi şi mâine sunt aşteptate decizii cruciale privind apropierea celor două state de invitarea în Alianţa Nord-Atlantică. Americanii sunt decişi să forţeze accederea Ucrainei în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), însă puteri precum Franţa şi Germania sunt mult mai rezervate.
Surse oficiale susţin că astăzi, 3 aprilie, ar putea avea loc chiar o trilaterală Bush-Merkel-Sarkozy, prin care Washingtonul să convingă Berlinul şis Parisul să sprijine, în ultimul moment, atragerea Kievului spre Alianţă. EVZ publică astăzi integral interviul acordat de Vicktor Iuşcenko, cu doar câteva ore înaintea deciziei pe care o vor lua marile cancelarii.
“Consider că a venit momentul”
Evenimentul zilei: S-au împlinit, în 2007, 10 ani de Parteneriat NATO-Ucraina. Cum caracterizaţi această colaborare?
Viktor Iuşcenko: Ca o concluzie a primei decade a cooperării noastre active, putem afirma cu convingere că aceasta a avut consecinţe excepţional de pozitive. Principala realizare este consolidarea atmosferei de prietenie şi încredere dintre Ucraina şi toate statele membre ale Alianţei, şi în special cu cele care sunt vecinele noastre nemijlocite. Cooperarea noastră garantează stabilitatea şi reprezintă gar