Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a transmis ieri condoleanţe familiilor soldaţilor români care au fost ucişi în Afganistan, după întâlnirea bilaterală pe care a avut-o cu Traian Băsescu. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
„Vă asigurăm că România îşi va respecta toate angajamentele faţă de Afganistan“, a răspuns Traian Băsescu.
Băsescu a mai arătat că „statele NATO, instituţiile internaţionale, precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alţi donatori trebuie să se implice pentru ca, odată cu luptele pe care trupele NATO le duc împotriva teroriştilor şi talibanilor, să se conceapă şi un sistem de dezvoltare economică şi instituţională a Afganistanului“.
De altfel, Angela Merkel a apreciat ieri că este prea devreme pentru Ucraina şi Georgia să primească statutul de state candidate la integrarea NATO, în pofida susţinerii Statelor Unite, relatează AFP. Ea a subliniat că opoziţia Germaniei nu este de principiu şi nici definitivă. Surse diplomatice susţin că preşedintele SUA, George W. Bush, exercită presiuni pentru obţinerea unei întâlniri trilaterale cu Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, pentru a încerca să îi convingă să revină asupra opoziţiei faţă de Georgia şi Ucraina.
Tăriceanu s-a sfătuit cu Brown
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a discutat, ieri după-amiază, cu primul-ministru britanic, Gordon Brown, despre acordarea statutului MAP (Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO) Ucrainei şi Georgiei, în cadrul unei întrevederi bilaterale care a avut loc la Palatul Parlamentului. Anterior, într-un discurs susţinut la German Marshall Fund, Tăriceanu precizase că în privinţa Ucrainei şi Georgiei vede doar o oportunitate pentru crearea unei relaţii mai strânse cu NATO. Tăriceanu a susţinut în faţa lui Brown că Serbia ar trebui „să aibă o perspectivă europeană“.
Cei doi pr