NATO isi asuma crearea unui scut antiracheta complementar, pentru statele care nu sunt protejate de scutul american antiracheta, pentru cca 20 % din suprafata statelor membre NATO, inclusiv Romania, a declarat presedintele Traian Basescu, joi, la summit-ul NATO.
Despre subiectul Afganistan, Basescu a precizat ca in Declaratia Consiliului NATO se constata nevoia sustinerii militare in aceasta tara, in paralel cu dezvoltarea economica, institutionala si pregatirea armatei afgane.
Extinderea Aliantei Nord-Atlantice
Presedintele Basescu a spus ca, pana in ultima clipa, toti participantii au sustinut o extindere cu trei tari, Croatia, Macedonia si Albania. "Au fost invitate doar Albania si Croatia", a subliniat presedintele.
"Macedonia are invitatia la dispozitie, nu mai e nevoie de un nou summit pentru ca Macedonia sa fie invitata, iar ministrii de Externe vor decide acest lucru, atunci cand Macedonia isi va rezolva diferendul numelui cu Grecia", a mai precizat seful statului.
"Vreau sa fac un comentariu pentru oamenii neavizati: iata ca un stat de dimensiuni mici, Grecia, si-a exercitat, pe buna dreptate, dreptul de veto, si 25 de membri au trebuit sa ia nota si sa sustina aliatul", a subliniat Traian Basescu, de emotie scapandu-i si o greseala de gramatica.
Usa deschisa pentru negocierile Serbiei cu NATO
Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, dar si Serbia au primit o crestere a nivelului de cooperare cu NATO, de la Parteneriat pentru Pace, la Dialog Intensificat, a mai spus presedintele.
"Nu exista o solicitare a Serbiei, dar au fost insistente in cadrul NATO pentru ca Serbiei sa i se garanteze relatia de parteneriat cu NATO, acordandu-i-se statutul de Dialog Intensificat, care va intra in vigoare la solicitarea Serbiei, cand va dori", a precizat Traian Basescu.
Ucr