George W. Bush le-a spus românilor că le înţelege frustrările şi atât.
Întâlnirea de ieri de la Neptun dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul de la Casa Albă, George W. Bush, a fost una foarte jovială, cu replici amicale chiar. În urma trecerii lui Bush pe la Marea Neagră, România nu a rămas însă decât cu laude privind participarea în Irak şi Afganistan, încurajări în politica regională şi, referitor la vize, promisiuni vagi, greu de dus la capăt pe final de mandat la Casa Albă.
Niciunul dintre cei doi şefi de stat nu a amintit nimic despre şansele asumării de către NATO a unui scut antirachetă complementar cu cel al SUA care să acopere şi teritoriul României, deşi subiectul era pe agenda lui Băsescu. De la Neptun a lipsit Condoleezza Rice.
Vizele, bifate în treacăt
În problema vizelor, preşedintele american s-a arătat încântat de „curajul“ lui Băsescu „de a spune exact ce doreşte“ şi „înţelegător cu frustrările pe care românii le au“, dar a admis că legea, deşi modificată recent în Congresul de la Washington, „încă mai conţine obstacole pentru naţiuni precum cea română“ cu rată de respingere de aproape 40%. „Am promis că vom colabora pentru a le uşura accesul celor care vin să-şi vadă rudele“, a spus Bush la finalul întâlnirii de la vila Nufărul, pe un fundal inedit al Mării Negre.
De altfel, preşedintele american a fost atât de încântat de peisaj, încât a lăsat impresia că doar a bifat problema vizelor pe care s-a grăbit să o expedieze pentru a se plimba, alături de Băsescu, pe dig. „Vrea să-mi arate nişte chestii pe-aici“, le-a explicat el ziariştilor.
Cazul „Teo Peter“, care a redus din simpatia opiniei publice pentru americani, a fost adus în discuţie doar de Băsescu. „Decizia a fost ca în perioada următoare să se găsească cât mai rapid cu putinţă o soluţie rezonabilă, acceptat