Primarii din judeţul Prahova nu mai vor să acorde tichete cadou de Paşte pentru cadrele didactice, pe motiv că legislaţia este confuză. Sursa: Marius Nica
Asta în condiţiile în care, pentru a-şi asigura simpatia cadrelor didactice într-un an electoral, consilierii din mai multe localităţi prahovene au adoptat hotărâri prin care le-au acordat angajaţilor din învăţământul preuniversitar tichete cadou de Crăciun şi de Ziua Femeii, în valoare de 200 şi 500 de lei de persoană.
Acum, dascălii au aflat că ar putea returna banii din cauza unor interpretări legislative. Motivul: potrivit Legii 193/2006, instituţiile publice pot acorda tichete cadou numai angajaţilor proprii, în timp ce dascălii sunt încadraţi ca angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării. „Consiliul Local Plopeni nu a votat acordarea tichetelor cadou pentru că nu este legal ca acestea să fie plătite din bugetul local, profesorii nefiind angajaţii noş- tri“, susţine Octavian Zaharia, primarul oraşului Plopeni.
Edilul a solicitat punctul de vedere al Curţii de Conturi Prahova, însă conducerea instituţiei a trimis cererea către Ministerul Economiei şi Finanţelor. „I-am îndrumat pe toţi primarii către Ministerul de Finanţe, pentru că nici noi nu ştim dacă astfel de bonusuri sunt legale sau nu“, recunoaş te Nicolae Balalia, directorul Curţii de Conturi Prahova.
Pe de altă parte, Primăria Câmpina a primit un răspuns de la Fisc, însă acesta nu este concludent. „Am citit de zeci de ori acel răspuns din care nu înţeleg nimic. Nu se spune dacă avem voie să dăm tichete cadou de Paşte sau nu“, spune Horia Tiseanu, primarul oraşului Câmpina.
„Unii spun că sunt legale,alţii că nu“
Biroul de Presă al Ministerului Economiei şi Finanţelor a răspuns pe lângă subiect şi în cazul unei solicitări din partea ziarului, referitoare la legalitatea ac