In acest week-end, pe scena de la "Maria Filotti" se joaca in sala Studio spectacolul Ilincai Stihi, "eMeS", un scenariu dupa Mihail Sebastian realizat chiar de regizoare, in care romanul "De 2000 de ani" are o contributie importanta.
Ilinca Stihi a absolvit in 2001 Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, sectia regie film. Din 2004 este regizor artistic la Radiodifuziunea Romana, redactia Teatru. A regizat numeroase spectacole radiofonice dupa scenarii sau adaptari proprii. A fost nominalizata in 2005 si in 2006 de UNITER, la premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic.
"Sintem mindri de toleranta care ne caracterizeaza ca popor, dar confundam uneori generozitatea cu lipsa unei atitudini clare"
- De ce ati montat acest spectacol, ce v-a determinat sa acceptati propunerea teatrului?
- Initiativa a apartinut directiei Teatrului "Maria Filotti", din dorinta de a marca centenarul Mihail Sebastian in chiar locul de origine al marelui scriitor. Mi s-a parut provocator sa aduc pe scena un alt tip de scriitura decit aceea care l-a facut celebru pe dramaturg. Proza sa il reveleaza altfel si in mod special romanul "De 2000 de ani" cu semnificatia sa aparte atit pentru scriitor, cit si in cultura romana in intregimea sa.
- De ce ati ales romanul "De 2000 de ani"?
- Scenariul pe care l-am realizat pentru a fi suport acestui spectacol reuneste fragmente diverse si din alte romane: "Accidentul", "Orasul cu salcimi" si eseul "Cum am devenit huligan". Tema centrala ramine, insa, aceea din "De 2000 de ani", deoarece pozitia identitatii evreiesti in peisajul relativizant al culturii romane a fost rareori analizata cu atita aplicatie. Sintem mindri de toleranta care ne caracterizeaza ca popor, dar confundam uneori generozitatea cu lipsa unei atitudini clare.