NATO este, din nou, divizat intre partizanii extinderii decisive si cei ai unei extinderi "sigure", de natura sa nu le creeze probleme in relatia cu Rusia. Dupa ce s-a decis ca Ucraina si Georgia sa fie tinute la portile Aliantei, devine din ce in ce mai clar ca tarile membre sunt preocupate mai mult de chestiunile de politica interna si mai putin de asigurarea securitatii comune.
Liderii NATO par stingheri si nelinistiti unii in compania altora, atenti fiecare la gandurile si planurile proprii. Este interesant si faptul ca cea de-a doua vedeta a summitului, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a urcat in avionul care sa il aduca in Romania de-abia dupa ce lucrurile s-au aranjat cum nu se poate mai bine.
Intalnirea dintre Bush si Putin nu se va concretiza pe teritoriu romanesc. Putin nu va purta discutii cu Bush in Romania, ci la Soci.
Vladimir Putin si-a anuntat prezenta la summit-ul de la Bucuresti abia miercuri. Toata lumea i-a transmis mesaje, de la George Bush pana la Jaap de Hoop Scheffer. Practic, desi absent, Putin a devenit un personaj cheie in luarea deciziilor la summit.
In timp ce Occidentul ramane nehotarat, Rusia pare din ce in ce mai hotarata sa isi refaca sfera de influenta.
Se pot spune multe despre summit-ul NATO, dar nu si ca ar fi fost lipsit de surprize, rasturnari de situatie si momente amuzante. S-a pornit de la sentinta privind aderarea Ucrainei si a Georgiei si s-a ajuns la decizia greu de luat a delegatiei din Macedonia, care a confirmat ca va pleca joi din Bucuresti, cu o zi inainte de terminarea summit-ului.
Macedonia protesteaza astfel fata de decizia membrilor NATO de a nu incepe negocierile cu aceasta tara, din cauza unei dispute in legatura cu numele fostei republici iugoslave.
Pe de alta parte, toti si-au vazut de ale lor. In timp ce presedintele ame