Aproape orice articol din presa contine sume. Cred ca exista un ghid al jurnalistului care insista pe sume: cifre, cresteri, procente, estimari. Le vedem zilnic, atat de mult incat cadem intr-o betie a cifrelor. Partea interesanta este ca majoritatea cifrelor prezentate sunt complet inutile sau te induc in eroare, pentru ca sunt comunicate eronat sau pentru ca nu exista un sistem de evaluare a lor.
Exemple
Greva salariatilor Dacia(via autosport.ro)- citind articolul aflam cifrele acestei povesti: 10 milioane de euro pe zi pierdere, revendicari insumate de 24 de milioane de euro. Conform celor relatate, in 3 zile s-au pierdut 30 de milioane de euro. Doar cu aceste informatii iti dai seama ca ceva e putred. Apar si alte cifre: 8% profit pentru Dacia, 100 de milioane pierderi in 3 zile, participare la profit cu 5% (nota: comunismul nu ne-a iesit din sange).
Ce intelegem din povestile legate de Dacia? Ca uzina pierde o gramada de bani. Cum s-a facut estimarea? Simplu: se produc 1.000 de masini pe zi, iar o masina costa in media 10.000 de euro. Asadar, 10 milioane pierderi pe zi. Un calcul pe care doar un copil de gradinita il poate accepta ca adevarat. 8% profit inseamna ca 8% din cei 10 milioane sunt potentiale pierderi, adica 0.8 milioane. Mai mult, s-ar putea ca fabrica sa poata produce 1500 de masini pe zi, in loc de cele 1000 produse acum, la actuala capacitate, caz in care in cateva saptamana "paguba" ar fi "recuperata". Desigur, realitatea e mult mai complexa: poate ca nu era necesar sa se produca acele masini, poate ca intarzierea are costuri mai mari prin neindeplinirea unui angajament de livrare samd. Cert e ca pierderile nu sunt de 10 milioane pe zi, si, probabil, nu vor insuma cateva milioane pe toata durata grevei. Extrapoland: Dacia castiga 3.650 miliarde de euro pe an, ceea ce la 8% profit inseamna ~45 miliarde cifra de afaceri